Android

Android 13

Android 13 update

Android 13

Na de aankondiging van Apple dat IOS een nieuwe versie krijgt, komt ook Android met een update. Android’s grote 2022-update is de dertiende versie van het mobiele besturingssysteem. De release wordt eerst uitgebracht voor Google’s eigen Pixel-telefoons, voordat het op de andere Android toestellen zoals Samsung, OnePlus, Motorola en Nokia wordt geactiveerd.

Lees hier wat deze update inhoud.

Automatische thema pictogrammen

Android 12 heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in de manier waarop je het uiterlijk van de interface aan kunt passen met thema’s, achtergronden en kleuren.
Nu bouwt Android 13 daarop voort met automatische thema pictogrammen, wat betekent dat app-pictogrammen op het startscherm automatisch van kleur veranderen om bij de achtergrond te passen.

Om deze functie te gebruiken, ga je naar Instellingen, tik je op Achtergrond en Stijl en zorg je ervoor dat de schakelaar voor themapictogrammen is ingeschakeld.

Maar er is een kanttekening. App-ontwikkelaars moeten compatibele pictogrammen leveren om het automatische thema te laten werken. De meeste apps van Google zijn bijvoorbeeld geüpdatet, maar het kan even duren voordat de makers van je favoriete apps de achterstand hebben ingehaald.

Nieuwe meldingsrechten Android 13

Dit is een relatief kleine verandering, maar het heeft de potentie om een ​​groot verschil te maken. Android 12 introduceerde een systeem dat apps dwingt om de eerste keer dat ze deze nodig hebben toestemming te vragen voor toegang tot de camera en locatie van je telefoon.

In Android 13 is dit protocol uitgebreid naar notificaties. In plaats van dat een app je simpelweg ongevraagde meldingen stuurt – je dwingt ze te accepteren of je moet zoeken in de instellingen om ze uit te schakelen – moet er na installatie een melding komen om toestemming te geven voor meldingen. Het moment waarop dit verzoek verschijnt, is aan de ontwikkelaar, maar het zal meestal vrij vroeg zijn.

Net als voorheen kun je app-instellingen (inclusief meldingen en andere machtigingen) wijzigen door naar Instellingen te gaan. Tik op Apps en Bekijk alle apps, kies vervolgens een app en kies Machtigingen.

Aangepaste trillingen

Als je liever je smartphone geluid uit hebt en vaker op trillen laat staan, zul je blij zijn te horen dat Android 13 wat meer gedetailleerde controle heeft toegevoegd over hoe deze trillingen werken.
Je kunt nu verschillende trillingsniveaus kiezen voor oproepen, alarmen en andere meldingen, evenals aanraakfeedback. Je kunt nu ook bij inkomende oproepen eerst de telefoon laten trillen, voordat er geleidelijk een hoorbaar geluid klinkt.

Om al deze nieuwe opties te vinden via Instellingen in Android, tik je op Geluid en Trillen en vervolgens op Intensiteit trilsignaal. Elke optie heeft een schuifregelaar, zodat je de trillingen op een vrij precieze manier zorgvuldig kunt regelen.

Veiliger toegang tot foto’s

Android en iOS kijken voortdurend naar elkaar. In dit geval heeft Google een idee van Apple overgenomen en kunnen gebruikers nu de toegang van apps tot de foto’s van hun telefoon beperken. Het is niet langer alles of niets – nu hebben apps alleen toegang tot de afbeeldingen en video’s die je selecteert, niet je hele galerij

Je ziet de verandering alleen wanneer een app toegang nodig heeft tot je foto’s en video’s.

Met de opnieuw ontworpen interface kun je ook specifieke albums selecteren uit de galerij van je telefoon en elke aangesloten cloudopslag.

Opnieuw vormgegeven mediaspeler

Android 13 heet de mediaspeler opnieuw vormgegeven. De functie verschijnt nu ook onder snelle instellingen en op het vergrendelscherm wanneer media wordt afgespeeld.

Twee van de visuele veranderingen die opvallen, zijn de afspeelknop die groter is en naar rechts is verplaatst, en de voortgangsbalk heeft nu een kronkelend effect wanneer een podcast, video, audioboek of nummer aan staat.

Net als voorheen wordt de achtergrond van de mediaspeler-widget bedekt door alle illustraties die beschikbaar zijn in de betreffende app (bijvoorbeeld albumhoezen). Rechtsboven in de widget kun je zien waar de media wordt afgespeeld, of dat nu de luidspreker van je telefoon is of een aangesloten apparaat, zoals een soundbar.

Wil je alle verandering van Android 13 weten? Lees je verder in op hun website.

Samsung S22 Plus - 256GB wit

S22 Plus

Apple iPhone SE (2022) - 64GB zwart

iPhone SE

Samsung A33 - 128GB peach

Samsung A33

Nokia G50 - 128GB blauw

Nokia G50

Samsung Z Flip 4 - 128GB blauw

Z Flip4

Wat is een PopSocket

Accessoires