Skip links

iPhone 12 VS iPhone 12 Pro (mini & max)

De iPhone 12 VS iPhone 12 Pro, welke past bij jou? In het najaar van 2020 heeft Apple vier nieuwe iPhones op de markt gebracht. De opvolgers van de iPhone 11 uit 2019 zijn: iPhone 12, 12 Pro, 12 Pro max en de 12 mini. 

Je hebt dus de keuze uit vier toestellen, maar welke past het beste bij jou? Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze. In dit artikel vind je namelijk de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen deze nieuwste iPhones. 

Design
Camera
Prestaties
Kleuren
Prijs
Conclusie

Design en scherm 

Opvallend aan de iPhone 12 serie is het vernieuwende design dat Apple introduceert. Het design lijkt wat op de oude iPhone 4 uit 2010, maar dan in een nieuw jasje. De toestellen hebben hoekige randen en een platte glazen achterkant. Het ziet er allemaal op en top strak uit!

Een pluspunt aan de toestellen is dat alle front covers voorzien zijn van een solide ceramiek shield, dit zorgt ervoor dat de iPhone minder kans heeft op breken. 

Display

Waar de iPhone 11 nog een LCD-scherm had,  zijn alle iPhone 12 modellen nu voorzien van een Super Retina XDR-display OLED-scherm. Dit nieuwe beeldscherm geeft beelden nog scherper weer dan voorheen en de kleuren zijn dankzij de hogere pixeldichtheid nog helderder. Bovendien werkt het scherm energiezuiniger dan het oude LCD-scherm van de iPhone 11. Op het gebied van het display maakt het dus niet uit welk toestel je kiest, want op ieder model ervaar je streamen, videobellen en gamen scherper en vloeiender dan ooit te voren!  

Materiaal – aluminium of roestvrij staal?

Het grote verschil in het design zit hem in het materiaal waarvan het toestel is gemaakt. De iPhone 12 & 12 mini zijn gemaakt van mat aluminium en de Pro en Pro max zijn gemaakt van roestvrij staal. Dit ziet er wat hoogwaardiger uit, maar het vangt ook meer vingerafdrukken.  Het verschil in materiaal kan doorslaggevend zijn, maar het is persoonlijk wat je fijner vindt. Verder zijn er in het design nog verschillen te vinden in het formaat, de cameraopstelling en de kleuren. Deze verschillen lichten we hieronder verder toe.

Formaat

De display groottes van de modellen zijn als volgt:

iPhone 12: 6,1 inch

iPhone 12 Pro: 6,1 inch

iPhone 12 Pro max: 6,7 inch

iPhone 12 mini: 5,4 inch

Opvallend hier is het mini model. Dit model past perfect in je handpalm en neem je gemakkelijk overal mee naartoe. De iPhone 12 en 12 Pro hebben dezelfde afmeting als de iPhone 11. 

Kleuren

Net als bij de iPhone 11 kun je kiezen uit een aantal kleurrijke toestellen. De iPhone 12 en 12 mini zijn verkrijgbaar in de kleuren: blauw, rood, groen, zwart en wit. 

De iPhone 12 Pro en Pro max hebben wat luxere kleuren tot de keuze zoals zilver, spacegrey en goud. Ook introduceert Apple een geheel nieuwe kleur namelijk: Ocean blue. Deze kleur vervangt het Midnightgreen model uit de iPhone 11 serie. Het is een zeer mooie toevoeging als je het ons vraagt. 

Camerasysteem

Het camerasysteem is het gebied waarop de toestellen uit deze nieuwe iPhone serie het meeste van elkaar verschillen. De iPhone 12 Pro (max) is met het triple camerasysteem natuurlijk het echte paradepaardje!

Laten we voorop stellen dat de camerasystemen van alle iPhone 12 modellen in de absolute top van de wereld thuis horen, je hoeft dus niet perse voor de 12 Pro (max) te gaan. Je schiet ook met de normale iPhone 12 makkelijk foto’s die de kwaliteit van een professionele fotograaf hebben. De beelden zijn goed en scherp genoeg om aan de muur te kunnen hangen!

In de basis hebben de iPhone 12 en 12 mini ongeveer dezelfde camera als hun voorganger, de iPhone 11. Er zit een 12 megapixel selfie camera aan de voorkant en aan de achterkant vind je een dual 12 megapixel camera.

Deze dubbele camera heeft een groothoeklens en een ultragroothoeklens voor het vastleggen van grote groepen mensen of uitgestrekte landschappen.

Verbeteringen: er zijn een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd in het camerasysteem sinds de iPhone 11. Zo is bijvoorbeeld het diafragma iets groter, waardoor je in het donker nog mooiere foto’s kunt maken. In combinatie met de nachtmodus levert dit zeer mooie beelden op.

Triple camerasysteem

Nu gaan we over naar de uitgebreidere topmodellen de iPhone 12 Pro en 12 Pro max, die beschikken over drie cameralenzen: een telelens, groothoeklens en een ultragroothoeklens. Deze drie lenzen zorgen voor extra creatieve mogelijkheden, dus als je veel met fotografie bezig bent is dit toestel de beste keuze voor jou!

Extra functies van de Pro modellen:

 • Extra optische zoommogelijkheden
 • Beeldstabilisatie met sensor-shift
 • Apple Pro Raw
 • LiDar-scanner

De nieuwe sensor-shift-techniek zorgt voor een betere stabilisatie van de camerasensor. De volledige sensor wordt gestabiliseerd, in plaats van alleen bij de lens. Hierdoor kan ook de ultragroothoeklens stabielere foto’s maken en worden bewogen beelden nog beter gecorrigeerd.

Verbeterde Augmented reality

Met de toevoeging van de LiDar-scanner aan de iPhone 12 Pro opent er een hele nieuwe wereld voor je. Ten eerste zorgt het ervoor dat je camera beter diepte herkent en dus nog mooiere portretfoto’s maakt. Ten tweede kun je hiermee zeer goed gebruik maken van geavanceerde Augmented reality apps. Met de LiDAR-scanner kun je zeer mooie 3D impressies maken, zo kun je bijvoorbeeld alvast je nieuwe meubels uittesten in je woonkamer! Lees hier meer over LiDar-scanner.

Razendsnelle Processor

Natuurlijk is er in de breins van deze nieuwe iPhones ook het een en ander veranderd. Apple komt met de nieuwe A14-bionic chip die nog sneller, energiezuiniger en efficiënter is. De A13-chip kon vijf biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren, volgens Apple is dit aantal bij de A14-chip gestegen tot elf biljoen bewerkingen per seconde! Een enorme vooruitgang. We vinden in alle modellen dezelfde chip en processor, de prestaties zijn op dit gebied dus gelijk.

De A14-bionic chip is de eerste chip die gemaakt is op basis van 5 nanometertechniek. Dit houdt in dat de onderdelen in de chip compacter zijn geworden en dit is fijn, want op deze manier kunnen er meer onderdelen in een kleine ruimte worden geplaatst. Daarom is de A14-chip een stuk krachtiger dan de A13-chip die op basis van 7 nanometer is gemaakt. 

Verder heeft de Neurale Engine een upgrade gekregen en zijn de machine learning skills sterk verbeterd.

5G-netwerk

Een ander belangrijke verandering is dat deze chip overweg kan met het 5G-netwerk. Door deze 5G-ondersteuning wordt het internet op je iPhone sneller dan ooit! De komende jaren zal dit netwerk in Nederland steeds groter worden, dus bestel je de iPhone 12 dan zit je in ieder geval goed voor de toekomst. Alle modellen uit de iPhone 12 serie kunnen gebruik maken van het 5G-netwerk.

MagSafe

Iets wat we al eerder zagen op de MacBook en bij de Apple Watch keert nu ook terug bij de iPhone, we hebben het over MagSafe. Het nieuwe MagSafe is de magnetisch laadmethode waar alle vier de iPhones gebruik van kunnen maken. Je kunt de MagSafe oplader aanschaffen voor €45,-. Het grote verschil met een reguliere draadloze oplader is dat deze magnetisch is. De oplader klikt altijd precies op het middelpunt van de iPhone 12 en dit zorgt voor de meest efficiënte draadloze overdracht. Meer over MagSafe vind je hier. 

Er zijn speciale MagSafe-hoesjes te bestellen voor de iPhone 12. Deze hoesjes zijn voorzien van een ingebouwde magneet zodat de lader en andere accessoires goed  blijven werken.  

Prijzen

 • iPhone 12 mini: vanaf €799,-
 • iPhone 12: vanaf €919,-
 • iPhone 12 Pro: vanaf €1.159,-
 • iPhone 12 Pro Max: vanaf €1.259,-

Het stekkerblokje ontbreekt

Vanwege het elektronische afval heeft Apple besloten geen stekkerblokje meer mee te leveren. Volgens Apple heeft iedereen toch al zo een stekkerblokje in huis en is het dus niet meer nodig om dit mee te leveren. Bestel je dus een iPhone 12 of 12 Pro bereid je er dan op voor dat deze accessoires niet meer standaard meegeleverd worden. Uiteraard kun je ze wel altijd los bestellen. 

Conclusie

De vier toestellen uit de nieuwe Apple serie voelen weer fris en nieuw aan. Ze zijn snel, krachtig, kwalitatief en hebben een prachtig design. De verschillen tussen de iPhone 12 en de 12 Pro (max) zijn dit keer kleiner dan bij de iPhone 11 en 11 Pro. In de hardware zit eigenlijk nauwelijks een verschil.

Voor de meeste mensen zal de normale iPhone 12 waarschijnlijk de beste keuze zijn. Je bespaart er in ieder geval €250 euro mee! En wil je een smartphone die in je broekzak past, kies dan voor de iPhone 12 mini. Deze werkt verder precies hetzelfde als de normale iPhone 12.

Overweeg je toch om de iPhone 12 Pro te nemen, omdat je houdt van het allerbeste en de nieuwste snufjes? Dan is dit wat je extra krijgt:

 • Uitgebreid triple camerasysteem
 • Een hoogwaardigere afwerking
 • Een extra zoomlens
 • Een betere dieptesensor
 • Betere Augmented Reality
 • Premium kleuren: zilver, goud, spacegrey of ocean blue

Voor de mensen die dus echt volledig voor het beste camerasysteem willen gaan is de iPhone 12 Pro (max) aan te raden. 

Wil jij de iPhone 12 bestellen? Bekijk in de webshop welke kleuren nog op voorraad zijn: Bekijk iPhone 12 hier.

Bestel iPhone 12
Bestel iPhone 12 mini
Deel dit bericht
De waardering van www.coolmobile.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 140 reviews.